Dzērvene
Lielogu dzērvene (Oxycoccus macrocarpus)
Tā pat kā dienas prieks atspīd sarkanā saulrietā, tā viss vasaras spēks rudenī iekrāso dzērveni. Tas dod ogai raksturu un skarbu skaistumu. Pirmais sals to padara vēl spēcīgāku un, nezaudējot vitamīnus, ļauj pārlaist ziemu pagrabā tik pat labi kā purvā. Lielogu dzērvenei ir par purva dzērveni biezāks zemmizas slānis, tāpēc tā spēj uzkrāt daudz vairāk bioloģiski aktīvu vielu un minerālsāļu, kas noder dažādu slimību profilaksē un ārstēšanā. Mūsu organismam dzērvenes ir tik pat ļoti nepieciešamas kā rudens saule dzērvenēm.
Dzērvenēm ir pozitīva ietekme uz mūsu organismu – to skābums liek piemiegt acis un aktīvās vielas padara mūs izturīgākus:
-
nostiprina imūnsistēmu
-
pasargā no infekcijas slimībām un iekaisumiem
-
paaugstina organisma tonusu
-
veicina ēstgribu un normalizē vielmaiņu
-
uzlabo asinsvadu funkcijas
-
līdzsvaro holesterīna līmeni asinīs
-
izvada no organisma toksīnus
-
samazina risku saslimt ar dažādiem audzējiem.
Regulāra dzērveņu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:
-
cukura diabēts
-
paaugstināts asinsspiediens
-
galvas un acu sāpes
-
saaukstēšanās, gripa
-
bronhīts, angīna
-
ginekoloģiski iekaisumi
-
nieru un urīnceļu iekaisumi
-
zarnu darbības traucējumi
-
zobu kariess un paradontoze.
Dzērveņu sulas antiseptiskās īpašības izmanto, dezinficējot un dziedējot brūces un apdegumus.
Dzērvenes nevajag lietot pārāk daudz, ja ir:
-
akūta kuņģa, zarnu vai aknu slimības
-
gastrīts ar paaugstinātu skābes daudzumu kuņģa sulā
-
divpadsmitpirkstu zarnas čūla
Interesanti fakti par dzērvenēm:
-
Dzērvenes latīniskais nosaukums Oxycoccus cēlies no grieķu valodas. Burtiski tulkojot – skābā lodīte.
-
Angļu valodā dzērvenes nosaukums cranberry nozīmē dzērvju oga. Tā to nosaukuši amerikāņu ieceļotāji, jo dzērvenes zieds viņiem atgādinājis dzērves galvu un knābi. Šo līdzību saskatījušas arī pašas dzērves – dzērvene nu ir to iecienītākais ēdiens.
-
Delavēru cilts indiāņiem dzērvenes skaitījās miera simbols. Viņu virsaitis tika saukts par Dzērveņu Ēdāju.
-
Dzērveņu sula ir dabisks konservants. Indiāņi saberztas dzērvenes izmantoja gaļas konservēšanai bet mēs tās liekam klāt, skābējot kāpostus.
-
Pilnīgi gatavu dzērveni var driblēt gluži kā basketbola bumbu.