Jāņoga
Ribes rubrum
Jāņoga - oga, pie kuras katras Latvietis ir pieradies un bērnībā, klausot vecākus vai vecvecākus tik daudz to lasījis, licis pie karstas tējas, ķīseļa vai taisījis no tās vasaras limonādi, ka šobrīd uz to pusi vairs nemaz tik ļoti neskatās. Bet velti.
Jāņoga pozitīvi ietekmē mūsu veselību :
-
Jāņogās esošās šķiedrvielas palīdz cīņā pret aizcietējumiem un citām gremošanas problēmām
-
Jāņogās esošās šķiedrvielas palīdz samazināt sirds saslimšanas risku
-
dēvēta par asins tīrītāju, tādā veidā uzlabojot asins sastāvu.
-
sastāvā esošais kālijs palīdz organismam uzturēt kaulu un muskuļu veselību
-
Ogu sastāvā esošais C vitamīns organismā darbojas kā antioksidants un novērš nevēlamo brīvo radikāļu ietekmi.
-
Jāņogu sula lieliski palīdz pie saaukstēšanās un augstas temperatūras gadījumā
Jāņogas sevī satur:
-
C vitamīnu
-
P vitamīnu
-
pektīnvielas
-
miecvielas
-
šķiedrvielas
-
dzels un citas vērtīgas vielas
Jāņogu nevajag lietot pārāk daudz, ja ir:
-
kuņģa slimības :
-
kunģa čūla
-
divpadsmitpirkstu zarnas čūla
-
gastrīts
-
Interesanti fakti par jāņogām:
-
Jāņoga ir tikusi izmantota kā sejas maska, lai "atdzīvinātu" saguruši sejas ādu.
-
Jāņoga arī tiek uzskatīta par superogu, tieši pateicoties antioksidantu līmenim, ko tā sevī uztur.
-
Ir sastopamas vairāk kā 150 šķirņu jāņogu.