top of page

Rabarbers

Rheum rhabarbarum

Rabarbers ir kā dzīve – kāds to saldina ar kraukšķīgu cukuru, cits ēd svaigu pat acis nesamiedzot. Saldeni skāba ir arī bērnības slāpju garša, ko, saulē izdauzījušies, remdējām ar omes paštaisīto kompotu. Ome zināja - rabarberi uzlabo garastāvokli un apetīti. Dzimis Tibetas kalnos, Latvijas rabarbers visbiežāk sastop cukura kalnus – tajā iemērktais skābenais kāts ir pirmais bērnībā paštaisītais deserts. Rabarbers ir nenovērtēti viegls ceļš pie vitamīniem - tas aug, neprasot piepūli, un dod nevis vienu, bet daudz dažādu vitamīnu! Agrāk tos audzēja aptieku dārzos, lai pagatavotu dažādus ārstnieciskos līdzekļus. Tagad mums ir iespēja dzert rabarberu morsu un sīrupu visu cauru gadu!

Uzsūkuši tikko modušās zemes spēku, rabarberi ir omes slepenais veids kā mums sniegt vajadzīgos vitamīnus un pozitīvi ietekmēt mūsu organismu:

  • uzlabo garastāvokli

  • mazina slāpes

  • novērš sliktu dūšu

  • uzlabo apetīti

  • sekmē kuņģa sekrēciju

  • nostiprina kuņģa-zarnu traktu

  • veicina aknu darbību

  • attīra asinis

  • paātrina ādas atjaunošanos

  • īpaši pozitīva ietekmē kardiovaskulāro sistēmu

  • veicina urinēšanu

  • palielina izturību pret infekcijām

Regulāra rabarberu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

  • sirds mazspēja

  • anēmija

  • hemoroīdi

  • hepatīts

  • drudzis

  • aknu, kuņģa un barības trakta kaites

  • vieglas formas hipertonijas

  • plaušu karsonis

  • tuberkuloze

  • ateroskleroze

  • samazina gremošanas trakta vēža slimību risku

  • samazina cukura līmeni asinīs

  • novēršot sirdslēkmes un išēmiskā insulta attīstību

Rabarberus nevajadzētu lietot pārāk daudz, ja ir:

  • kuņģa un nieru problēmas

  • tendence uz caureju

  • tendence uz reimatismu un artrītu

  • grūtniecība

 

Interesanti fakti par rabarberiem:

  • Lai arī esam pieraduši pie centimetros mērāmiem rabarberu kātiem, šis augs mēdz sasniegt pat 2 - 3 metru augstumu!

  • Rabarberi kļuva īpaši populāri lietošanai pārtikā 17.gs., kad cukurs kļuva par ikdienas preci.

  • Rabarberus izmanto, lai tīrītu un spodrinātu podus un piededzinātas
    pannas.Videi draudzīgs tīrīšanas līdzeklis!

  • Gaišmataini cilvēki ar rabarberu sakņu novārījumu var iegūt zeltainu matu
    krāsu!

  • Alumīnijs ar oksālskābi veido savienojumus, kas uzkrājas organismā.
    Negatavojiet rabarberus alumīnija traukos!

Please reload

bottom of page