• Brauc ciemos!

    Piesaki ekskursiju un skaties kā aug ogas!

  • Very Berry jaunums!

    Pavisam drīz veikalu plauktos varēs atrast un iegadāties Very Berry jaunus produktus: ķiršu sulu un sīrupu! Izbaudi vasaras garšu!

  • Purva mošanās "Kalna Purvā"

    12. aprīlī satiekam pavasari! Ekskursijas pa purvu un ražošanas cehu, brauciens ar visurbraucēju; sulu, morsu un sīrupu degustācija, konkursi un dāvanas!

  • Dzērvenes Upenes Avenes Aronijas Mellenes Smiltsērkšķi Ķirši

    Sulas

    0,33l

    Ogas sevī uzņem pašu labāko no Latvijas vasaras, un mēs ņemam pašu labāko no ogām. Ar auksto spiešanas tehnoloģiju esam iemācījušies saglabāt ogās esošos vitamīnus un iegūt tīru sulu, kuru vēlāk saudzīgi pasterizējam, lai tā tā ilgāk uzglabājas un sniedz jums vitamīnus visu cauru gadu. Sulai nav pievienots cukurs, aromatizatori, krāsvielas vai konservanti – tās satur tikai to, ko daba ogās ielikusi. Glāze sulas aizstās sauju svaigu ogu un iedos saules garšu arī drēgnajos rudens un ziemas mēnešos. Ar ūdeni atšķaidīta tā noderēs siltu un aukstu dzērienu, kā arī kokteiļu pagatavošanā, koncentrētā veidā kalpos dažādu saldo ēdienu un mērču pagatavošanā. Dzīvs vasaras mirklis Very Berry sulas pudelītē!

    vb_bullets_r1_c8Dabīga 100% sula. Nav saldināta

    vb_bullets_r1_c12Tikai no Latvijā audzētām ogām

    vb_bullets_r1_c3Aukstā spiešanas tehnoloģija

    vb_bullets_r1_c10Saudzējoša pasterizācija sulas labo īpašību saglabāšanai

    vb_bullets_r1_c5Nesatur konservantus, pārtikas piedevas, aromatizatorus

    vb_bullets_r1_c1Stikla iepakojums, kas nereaģē ar sulas bioloģiski aktīvajām vielām

  • Avenes Upenes Cidonijas Dzērvenes Rabarberi

    Morsi

    0,75l

    Tā pat kā ogas krūmā, arī Very Berry morss ir gatavs tūlītējai lietošanai. Tas sastāv no mehāniski spiestas dabīgas ogu sulas un dziļurbuma ūdens. Dažu ogu morsiem esam pievienojuši nedaudz cukura, tāpēc tie pašiem vairs nav jāsaldina. Tomēr, ja ir iedvesma, morsa garšu var papildināt un daudzveidot pievienojot dažādas garšvielas. Kādam lieliski piestāvēs svaigas piparmētras, kādam krustnagliņas un kanēļa standziņa. Pielāgojoties tavām vajadzībām,  morss veldzēs slāpes vai sasildīs. Tas ir piemērots līdzņemšanai, jo gatavs uzmundrināt Tevi arī ceļā.

    vb_bullets_r1_c8No dabīgās sulas pievienojot dziļurbuma ūdeni un cukura sīrupu

    vb_bullets_r1_c12Tikai no Latvijā audzētām ogām

    vb_bullets_r1_c3Aukstā spiešanas tehnoloģija

    vb_bullets_r1_c10Saudzējoša pasterizācija sulas labo īpašību saglabāšanai

    vb_bullets_r1_c1Nesatur konservantus, pārtikas piedevas, aromatizatorus

    vb_bullets_r1_c5Stikla iepakojums, kas nereaģē ar morsa bioloģiski aktīvajām vielām

  • Dzērvenes Avenes Cidonijas Rabarberi Smiltsērkšķi Ķirši

    Sīrupi

    0,5l

    Sakoncentrējot pašu labāko no ogām, esam radījuši dabīgas ogu sulas un cukura sīrupu. Kā dzintars katrs piliens sevī notvēris ogu saldo smaržu un sulīgumu, un, kopā ar pašu pievienotu ūdeni, tas lieliski atveldzē, padara stiprākus un dod iespēju izgaršot vasaru visu cauru gadu. Sīrups papildinās tēju, izkrāsos pankūkas, saldējumu un tortes. Ar to var zīmēt uz šķīvja vai mēles vai pat atzīties mīlestībā vasarai uz glāzes maliņas. Viena pudelīte pietiks ilgam laikam vai lielam draugu pulkam!

    vb_bullets_r1_c8Sīrups pagatavots no dabīgas ogu sulas (50%) un cukura sīrupa (50%)

    vb_bullets_r1_c12Tikai no Latvijā audzētām ogām

    vb_bullets_r1_c3Aukstā spiešanas tehnoloģija

    vb_bullets_r1_c10Saudzējoša pasterizācija sulas labo īpašību saglabāšanai

    vb_bullets_r1_c1Nesatur konservantus, pārtikas piedevas, aromatizatorus

    vb_bullets_r1_c5Stikla iepakojums, kas nereaģē ar sīrupa bioloģiski aktīvajām vielām

  • Dzērvenes

    Svaigas ogas

    svaigas_ogas

    Lielogu dzērvenes

    450g

    Uzņēmušas visu Latvijas lielākā dzērveņu purva enerģiju, sauja Very Berry lielogu dzērveņu sniegs nepieciešamo dienas vitamīnu devu un papildinās kā ēdienus, tā dzērienus.





    dzervenes_udeni_1

    Dzērvenes ūdenī

    1l

    Dzērvenes kā svaigu vitamīnu avotu ūdenī var uzglabāt līdz pat nākamajai ražai. Tās visa gada garumā ļaus sagaršot rudens sauli, kā arī papildinās un izdaiļos ēdienus un dzērienus.




    maltas_dzervenes_1

    Maltās dzērvenes

    0,5l

    Maltas dzērvenes atvieglos darbu dažādu ēdienu pagatavošanā, kā arī ar vitamīniem bagātinās kā aukstus tā siltus dzērienus.

    VB_Mellenes_Lielas_mmm

    Lielogu mellenes

    350g

    Lielogu mellenes ir domātas lieliem kārumniekiem – tās dod iespēju mieloties vēl vairāk un gardāk, bet neatstāj nodevīgas pēdas uz rokām un mēles.

    mellenes_mazasfinalfinal_m


    Dārza mellenes

    500g

    Augušas savvaļas purvā zem zvaigžņotas debess, Very Berry mellenes sniegs dabas enerģiju un tās dāvātos vitamīnus, papildinās desertus un viegli nokrāsos mēli.

    VB_Zemenes_8798_NEW3_finalmmmmmm

    Zemenes

    2kg

    Nogatavojušās vasaras rītu saulē, saldās Very Berry  zemenes ir gatavas ienest vasaru arī tavās mājās. Ēd tās svaigas, ar pienu, liec pankūkās vai papildini saldējumu, tikai neaizmirsti dalīties ar mīļajiem!

    Zemenes - maltas, saldētas

    500ml, 250ml

    Lai sniegtu jums vasaras rītu garšu visu cauru gadu, esam piepildījuši savas
    saldētavas ar maltām, mazliet pūdercukura pārkaisītām zemenēm.

    Upenes

    Tā kā katram dārzā ir pa upeņu krūmam, tad mēs savējā iestādījām vienu arī jums. Upenes no jūsu krūma, ar tieši jums nepieciešamajiem vitamīniem.


    vb_bullets_r1_c12Tikai Latvijā audzētas ogas un augļi

  • Dzērvenes

    Ogu našķi

    150g

    Dzērvenes pūdercukurā ir garšīgs un veselīgs našķis, kas vitamīnu uzņemšanu padarīs tik patīkamu, ka būs jāaplaiza pirkstiņi. Lieliska dāvana ne tikai sev pašam, bet arī tiem, kurus vēlies palutināt un iepriecināt.

    vb_bullets_r1_c12Tikai Latvijā audzētas ogas.

  • Dzērvenes

    Lielogu dzērvene · Oxycoccus macrocarpus

    Tā pat kā dienas prieks atspīd sarkanā saulrietā, tā viss vasaras spēks rudenī iekrāso dzērveni. Tas dod ogai raksturu un skarbu skaistumu. Pirmais sals to padara vēl spēcīgāku un, nezaudējot vitamīnus, ļauj pārlaist ziemu pagrabā tik pat labi kā purvā. Lielogu dzērvenei ir par purva dzērveni biezāks zemmizas slānis, tāpēc tā spēj uzkrāt daudz vairāk bioloģiski aktīvu vielu un minerālsāļu, kas noder dažādu slimību profilaksē un ārstēšanā. Mūsu organismam dzērvenes ir tik pat ļoti nepieciešamas kā rudens saule dzērvenēm.

    Dzērvenēm ir pozitīva ietekme uz mūsu organismu – to skābums liek piemiegt acis un aktīvās vielas padara mūs izturīgākus:

    • nostiprina imūnsistēmu
    • pasargā no infekcijas slimībām un iekaisumiem
    • paaugstina organisma tonusu
    • veicina ēstgribu un normalizē vielmaiņu
    • uzlabo asinsvadu funkcijas
    • līdzsvaro holesterīna līmeni asinīs
    • izvada no organisma toksīnus
    • samazina risku saslimt ar dažādiem audzējiem.

    Regulāra dzērveņu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

    • cukura diabēts
    • paaugstināts asinsspiediens
    • galvas un acu sāpes
    • saaukstēšanās, gripa
    • bronhīts, angīna
    • ginekoloģiski iekaisumi
    • nieru un urīnceļu iekaisumi
    • zarnu darbības traucējumi
    • zobu kariess un paradontoze.

    Dzērveņu sulas antiseptiskās īpašības izmanto, dezinficējot un dziedējot brūces un apdegumus.

    Dzērvenes nevajag lietot pārāk daudz, ja ir:

    • akūta kuņģa, zarnu vai aknu slimības
    • gastrīts ar paaugstinātu skābes daudzumu kuņģa sulā
    • divpadsmitpirkstu zarnas čūla

      Interesanti fakti par dzērvenēm:

      • Dzērvenes latīniskais nosaukums Oxycoccus cēlies no grieķu valodas. Burtiski tulkojot – skābā lodīte.
      • Angļu valodā dzērvenes nosaukums cranberry nozīmē dzērvju oga. Tā to nosaukuši amerikāņu ieceļotāji, jo dzērvenes zieds viņiem atgādinājis dzērves galvu un knābi. Šo līdzību saskatījušas arī pašas dzērves – dzērvene nu ir to iecienītākais ēdiens.
      • Delavēru cilts indiāņiem dzērvenes skaitījās miera simbols. Viņu virsaitis tika saukts par Dzērveņu Ēdāju.
      • Dzērveņu sula ir dabisks konservants. Indiāņi saberztas dzērvenes izmantoja gaļas konservēšanai bet mēs tās liekam klāt, skābējot kāpostus.
      • Pilnīgi gatavu dzērveni var driblēt gluži kā basketbola bumbu.

    • Mellenes

      Dārza mellenes · Vaccinium angustifolium Lielogu mellenes · Vaccinium corymbosum

      Mellenes ir dienas zvaigznes – nogatavojies zieds uz katras ogas atstāj pa piecstaru zvaigznei, kuras ne saskaitīt, ne naktī saskatīt. Tieši tāpēc mellenes satur daudz A provitamīnu – karotīnu, kas rūpējas par mūsu redzi un uzlabo to tumsā. Tās iesaka lietot pilotiem un kosmonautiem, bet noderēs arī tiem, kuri visbiežāk zvaigznes skaita datora monitorā. Līdzās A vitamīnam ogas satur arī daudz citu vērtīgu vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu, kas palīdz cīņā pret novecošanas pazīmēm. Sniegsim organismam nepieciešamo ne tikai melleņu mēnesī jūlijā, bet arī ar sulu visa gada garumā!

      Mellenēm ir pozitīva ietekme uz organismu, tās skaisti nokrāso mēli un padara veselākus:

      • atjauno acs tīklenes šūnas
      • pozitīvi ietekmē smadzeņu darbību un garīgās spējas
      • pazemina holesterīna līmeni
      • samazina sirds un asinsvadu slimību risku
      • uzlabo asinsriti
      • aizsargā organismu no asins sabiezēšanas – insulta un infarkta
      • stimulē aizkuņģa dziedzeri
      • dziedē urīnceļu un nieru iekaisumus
      • samazina vēža risku
      • palīdz izvairīties no Alcheimera slimības

      Regulāra melleņu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

      • cukura diabēts
      • sirds un asinsvadu slimības
      • varikozo vēnu paplašināšanās
      • caureja un aizcietējums
      • trombozes miokarda infarkts
      • hroniska klepus un plaušu slimības

      Interesanti fakti par mellenēm:

      • Mellenes latīņu nosaukums (Vaccinium angustifolium) nāk no latīņu vārda vacca – govs, jo 1700. gadā kapteinis Džeimss Kuks pamanīja, ka govis ir iecienījušas šīs ogas.
      • Pievienojot saldētas mellenes ēdienam, neļauj tām atkust! Tas ne tikai palīdzēs saglabāt melleņu tekstūru, bet arī neļaus mellenēm iekrāsot ēdienu.
      • ASV jūlijs tiek godināts par melleņu mēnesi.
      • Agrāk no priežu mežu mellenēm gleznotāji gatavoja purpura krāsu, bet no egļu mežu mellenēm ieguva violeto krāsu.
      • Melleņu lauki ir bagāti ar nektāru. To ziedēšanas laikā bites katrā stopā sanes ap 2 kg medus.
    • Avenes

      Rubus idaeus

      Avene ir mūžīgās jaunības oga. Tik pat nemainīga kā ilggadīgie aveņkrūmi vecmammas dārzā ir bērnības sajūta, kas piezogas līdz ar aveņu garšu uz mēles. Pēc avenēm garšo mūsu veselība, jo aveņu sula paaugstina imunitāti un ir labs sviedrējošs un drudzi pazeminošs līdzeklis saaukstēšanās gadījumā. Termiski apstrādājot, avenes saglabā vairāk savu ārstniecisko īpašību nekā citas ogas. Līdz ar to tās nezaudē ārstniecisko salicilskābi, kas neļauj augt un vairoties mikroorganismiem. Laikam tomēr vecmāmiņai būs bijusi taisnība, sniedzot mums avenes dzērienu, ievārījumu un desertu veidā visu cauru gadu. Gardi būt veselam!

      Avenēm ir pozitīva ietekme uz mūsu organismu – tās atmodina bērnības sajūtu un ogās esošās vielas padara mūs veselākus: 

      • paaugstina imunitāti un organisma vispārējo tonusu
      • normalizē sirds darbību un nomierina
      • samazina augstu asinsspiedienu
      • sviedrē un pazemina temperatūru
      • remdina sāpes un likvidē iekaisumu
      • uzlabo ēstgribu un regulē vielmaiņas procesus
      • novērš sliktu dūšu un normalizē gremošanu
      • mazina skābes daudzumu kuņģa sulā
      • neitralizē organismā dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu skābes
      • izvada no organisma sāļus, radioaktīvos elementus un holesterīnu
      • atjauno sejas ādu, palielina tās tvirtumu un izlīdzina ādas krāsu


      Regulāra aveņu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

      • cukura diabēts
      • leikēmija un mazasinība
      • saaukstēšanās un gripa
      • bronhīts un laringīts
      • plaušu iekaisumi
      • hronisks reimatisms
      • hipertonija
      • ateroskleroze
      • caureja
      • nieru slimības
      • hemoroīdi
      • alerģija

        Interesanti fakti par avenēm:

        • Avenes sāka kultivēt jau senie grieķi, kam tās simbolizējušas mīlestību. Savā traktātā „Par zemkopību” III gs. p.m.ē. romiešu valstsvīrs Katons Vecākais norāda, ka avenes pārtikā lietojuši vēl Trojas laikos.
        • Avenes uzskatāmas par vienu no vecākajām dārza ogu kultūrām. Eiropieši sāka tās kultivēt XVI–XVII gadsimtā.
        • Kāda leģenda vēsta, ka avenes sākotnēji bijušas baltā krāsā. Nimfa Ida sadūrusi pirkstu, lasot ogas mazajam Jupiteram, un kopš tā laika avenes sārto nimfas asinis.
        • Sapņu tulki stāsta: ja sapnī redzi avenes, būs veiksmīgas laulības vai drīzumā gaidāmas labas ziņas no tālienes.
      • Aronijas

        Melnaugļu pīlādzis · Aronia melanocarpa

        Aronija ir burvju māksliniece ar dabas dotu talantu, kas, paslēpusies zem krūma lapām, gaida savu lielo iznācienu. Dažām tas tā arī nekad nepienāk, jo svaigu ogu sīvums un skarbais izskats aizbaida kārumnieku. Tikai zinātājs novērtē aronijas sniegumu mūsu veselības stiprināšanā. 150 ml aroniju sulas dienā uzlabo pašsajūtu, aizbaida galvassāpes un paaugstina darbaspējas. Ne velti bērnībā puiši meitenēm šāva tieši ar aronijām – tie zināja, kas tām visvairāk vajadzīgs!

        Aronijām ir pozitīva ietekme uz mūsu organismu – ar to palīdzību var koķetēt un ogās esošās vielas padara mūs veselākus:

        • tīra stiprina un tonizē organismu
        • mazina emocionālo spriedzi
        • paplašina un nostiprina asinsvadus
        • veicina galvas smadzeņu darbību
        • pazemina arteriālo spiedienu
        • veicina ēstgribu un gremošanu
        • normalizē vairogdziedzera darbību
        • izvada radioaktīvās vielas
        • veicina atjaunošanās procesus muskuļu un kaulu audos
        • kavē dizentērijas un stafilokoku infekcijas izraisītāju attīstību
        Regulāra aroniju lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:
        • hipertonija
        • cukura diabēts
        • nieru slimības
        • saindēšanās
        • gastrīts ar pazeminātu kuņģa skābes līmeni
        • reimatisms
        • hepatīts
        • ādas slimības
        • alerģijas

        Aroniju nevajag lietot pārāk daudz, ja ir:

        • gastrīta slimniekiem, kuriem ir paaugstināts skābes saturs kuņģī
        • kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumos
        • pie pazemināta asinsspiediena
        • trombozes gadījumos

        Interesanti fakti par aronijām:

        • No Latvijā audzētām aronijām Igaunijā tiek gatavotas zāles sirds slimniekiem, kas pazemina asinsspiedienu.
        • Aronijās ir ļoti daudz dabiskās krāsvielas. Agrāk AS ”Latvijas Balzams” aroniju sulu izmantoja kā krāsvielu vīniem. Vēl šodien tās izmanto kā krāsvielu konditorejā.
      • Smiltsērkšķi

        Pabērzs · Hippophae rhamnoides L.

        Smiltsērkšķi ir kā vasarasraibumi – tie visas vasaras laikā pamazām iegūst zeltaino krāsu un labāko, kas dabā ir. Šīs ogas ietver gandrīz visu vitamīnu klāstu, provitamīnus, minerālvielas un bioloģiski aktīvās vielas. Tāpēc smiltsērkšķu sula patiesi ir multivitamīnu – dažas karotes sulas nodrošina mūs ar nepieciešamo dienas vitamīnu devu. Smiltsērkšķi ir vislabākie augļi cilvēku imūnsistēmas stiprināšanai. Sportisti šo ogu sulu izmanto kā atļauto dopingu, jo ābolskābe kombinācijā ar citām fizioloģiski aktīvām vielām ātri atbrīvo muskuļu enerģiju. Smiltsērkšķi ir mūsu kopīgais zelts, un ar katru rudeni mēs paliekam ar vien bagātāki!

        Smiltsērkšķiem ir pozitīva ietekme uz mūsu organismu – sula viegli kniebj mēles galā un tajā esošās vielas palīdz būt veseliem:

        • nostiprina imūnsistēmu 
        • atjauno šūnas un kavē novecošanu
        • tonizē nervu sistēmu fiziskas un garīgas pārslodzes gadījumos
        • stimulē muskuļu, tai skaitā sirds darbību
        • veicina smadzeņu darbību
        • paaugstina hemoglobīnu
        • uzlabo asinsriti, novērš artēriju aizsērēšanu
        • nostiprina asinsvadus
        • novērš infarkta rašanos
        • stimulē gremošanu,
        • samazina holesterīna līmeni
        • cīnās ar infekcijām un vīrusiem
        • mazina ļaundabīgu audzēju risku
        • likvidē ķīmijterapijas sekas
        • uzlabo potenci

        Regulāra smiltsērkšķu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

        • acu slimības
        • ateroskleroze
        • paaugstināts asinsspiediens
        • iekaisumi
        • leikēmija
        • spēcina organismu pēc smagām onkoloģiskām un infekciju slimībām


        Smiltērkšķi nevajag lietot pārāk daudz, ja ir:

        • jutība pret smiltsērkšķi
        • akūtas aizkuņģa dziedzera  slimības
        • žultspūšļa, žultsakmeņu un aknu slimības
        • alerģija pret karotīnu, kas ogās ir ļoti daudz
        • gastrīts
        • augsts skābes līmenis kuņģī
        • kuņģa čūla
        • divpadsmitpirsktu zarnas čūla

          Interesanti fakti par smiltsērkšķi:

          • Smiltsērkšķis ir trešais vērtīgākais E vitamīna avots augu valstī.
          • Smiltsērkšķa eļļu izmantoja ārstējot Černobiļas kodolkatastrofā iegūtos apdegumus.
          • Krievu kosmonauti izmanto smiltsērkšķu eļļu, lai sadziedētu starojuma apdegumus, kas rodas atgriežoties Zemes atmosfērā.
          • Smiltsērkšķu sula bija Pekinas Olimpisko spēļu nacionālais dzēriens.  
          • Smiltsērkšķu pozitīvā ietekme uz cilvēka organismu minēta jau senajos Tibetas mūku traktātos.
          • 100g ogu satur gandrīz 10 dienu C vitamīna normu un 5-6 dienu karotīna devu.
        • Cidonijas

          Dēvēta par henomeli mauleja un Japāņu aivu · Chaenomeles Maulei

          Cidonija ir saules vēstnese drēgnos ziemas vakaros. Atceļojusi no Dienvidiem un iesakņojusies šeit uz palikšanu, tā turpina dāvāt ziedu košuma sajūtu uz mēles. Saukta arī par ziemeļu citronu, tā vitamīnu ziņā ir vēl bagātāka. Augļi labvēlīgi iedarbojas uz psihi un uzlabo garastāvokli. Malciņš cidoniju morsa vai dzēriena remdēs ilgas pēc vasaras gan prātam, gan organismam. Cidonija var tikt uzglabāta bez īpašas konservēšanas un ar laiku augļa skābā garša mazinās, bet palielinās skaistais aromāts. Aromāts, kas kopā ar vērtīgajiem vitamīniem uzmundrinās un stiprinās Tevi!

          Cidonija ļoti pozitīvi ietekmē cilvēka dvēseli un ķermeni:

          • uzmundrina 
          • uzlabo sirds ritmu
          • uzlabo garastāvokli
          • mazina galvas sāpes
          • normalizē aknu funkciju
          • uzlabo apetīti
          • novērš nepatīkamu mutes aromātu
          • spēj saistīt un izvadīt no organisma radioaktīvos elementus
          Regulāra cidoniju lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:
          • skleroze
          • mazasinība
          • sirds ritma traucējumi
          • slikta dūšas, vemšana un caureja
          • kairināta kuņģa darbība
          • gastroenterītu
          • hepatītu
          • spēcīgas aizdusa
          • elpošanas ceļu saslimšanas
          • asiņu atkrēpošanas
          • paģiras

          Interesanti fakti par cidonijām:

          • Cidonija ir pateicīga marmelādes gatavošanai. Tieši no cidonijas nosaukuma portugāļu valodā – marmelo cēlies vārds marmelāde.
          • Par cidonijas dzimteni uzskata Persiju, no kurienes tās kopš neatminamiem laikiem izplatījušās Eiropā.
          • Vēsturnieki pieļauj, ka tieši cidonijas auglis bija tas "Strīdus ābols", ko Pariss pasniedza mīlas dievietei pazīstamajā strīdā par skaistāko no trijām sievietēm – Afrodīti, Hēru un Atēnu.
          • Senajā Grieķijā cidonija bija lielā cieņā. Solona likums paredzēja augļus obligāti lietot kāzu dienā, lai jaunlaulātajiem kopdzīve būtu tikpat jauka, kā cidonijas aromāts.
          • Agrāk augļus novietoja drēbju glabāšanas vietās, lai apģērbs gūtu patīkamu aromātu.
        • Upenes

          Ribes nigrum

          Upenes ir kā sniegpārsliņas saulainā rītā. Tās atgādina par ziemu vasarā, un par vasaru ziemā. Tā ir kā neiespējamā vasaras un ziemas draudzība, dodot otram to, kā tam trūkst. Pārsprāgstot uz mēles, upene patīkami veldzē, bet tās sula, sīrups vai morss, pievienots pie tējas, silda, ārstē no saaukstēšanās un paaugstina organisma pretošanās spēju slimībām. Upenēs atrodamie komponenti, labvēlīgi ietekmē nervu šūnu veselību un aizkavē novecošanu. Katra oga un glāze upeņu dzēriena vai sulas palīdzēs ilgāk justies jauniem, lai būtu spēks priecāties par svētku sajūtu ziemas vakaros un pēc tiem ilgoties karstās vasaras dienās!

          Upenes dziedē un ārstē:

          Upenēm ir pozitīva ietekme uz mūsu organismu – tās piešķir svētku sajūtu un padara mūs stiprākus:
          • paaugstina imunitāti un darbaspējas
          • nomierinoši iedarbojas uz nervu sistēmu
          • mazina migrēnu
          • uzlabo skābekļa piekļuvi šūnās
          • normalizē asinsspiedienu
          • vairo sarkanos asins ķermenīšus un uzlabo asinsriti
          • stiprina kapilārus
          • novērš trombu veidošanos
          • samazina holesterīna daudzumu asinīs
          • uzlabo apetīti
          • stimulē kuņģa un zarnu darbību, uzlabo vielmaiņu
          • palīdz izdalīties sviedriem, urīnam, žultij
          • aizsargā ādu un aizkavē brīvo radikāļu iedarbību

          Regulāra upeņu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

          • saaukstēšanās, bronhīts un aizsmakums
          • mazasinība
          • ateroskleroze
          • hipertoniju
          • sirdsdarbības traucējumi
          • nierakmeņi un akmeņi urīnpūslī
          • reimatisms
          • podagra
          • tuberkuloze
          • tūska

          Upenes nevajag lietot pārāk daudz, ja ir:

          • kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlu
          • gastrīta vai hepatīta saasinājumiem

          Interesanti fakti par upenēm:

          • Pietiek ar 20-30 upenēm, lai saņemtu C vitamīna dienas devu. Vairāk mēdz būt vienīgi mežrozīšu augļiem.
          • Izmantojamas ir visas upeņu auga virszemes daļas — pumpuri, ogas un lapas.
          • Upenes ir biežāk audzētais krūmu ogulājs.
        • Rabarberi

          Rabarbers · Rheum rhabarbarum

          Rabarbers ir kā dzīve – kāds to saldina ar kraukšķīgu cukuru, cits ēd svaigu pat acis nesamiedzot. Saldeni skāba ir arī bērnības slāpju garša, ko, saulē izdauzījušies, remdējām ar omes paštaisīto kompotu. Ome zināja - rabarberi uzlabo garastāvokli un apetīti. Dzimis Tibetas kalnos, Latvijas rabarbers visbiežāk sastop cukura kalnus – tajā iemērktais skābenais kāts ir pirmais bērnībā paštaisītais deserts. Rabarbers ir nenovērtēti viegls ceļš pie vitamīniem - tas aug, neprasot piepūli, un dod nevis vienu, bet daudz dažādu vitamīnu! Agrāk tos audzēja aptieku dārzos, lai pagatavotu dažādus ārstnieciskos līdzekļus. Tagad mums ir iespēja dzert rabarberu morsu un sīrupu visu cauru gadu!

          Uzsūkuši tikko modušās zemes spēku, rabarberi ir omes slepenais veids kā mums sniegt vajadzīgos vitamīnus un pozitīvi ietekmēt mūsu organismu:

          • uzlabo garastāvokli
          • mazina slāpes
          • novērš sliktu dūšu
          • uzlabo apetīti
          • sekmē kuņģa sekrēciju
          • nostiprina kuņģa-zarnu traktu
          • veicina aknu darbību
          • attīra asinis
          • paātrina ādas atjaunošanos
          • īpaši pozitīva ietekmē kardiovaskulāro sistēmu
          • veicina urinēšanu
          • palielina izturību pret infekcijām

          Regulāra rabarberu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

          • sirds mazspēja
          • anēmija
          • hemoroīdi
          • hepatīts
          • drudzis
          • aknu, kuņģa un barības trakta kaites
          • vieglas formas hipertonijas
          • plaušu karsonis
          • tuberkuloze
          • ateroskleroze
          • samazina gremošanas trakta vēža slimību risku
          • samazina cukura līmeni asinīs
          • novēršot sirdslēkmes un išēmiskā insulta attīstību

           Rabarberus nevajadzētu lietot pārāk daudz, ja ir:

          • kuņģa un nieru problēmas
          • tendence uz caureju
          • tendence uz reimatismu un artrītu
          • grūtniecība

          Interesanti fakti par rabarberiem:

          • Lai arī esam pieraduši pie centimetros mērāmiem rabarberu kātiem, šis augs mēdz sasniegt pat 2 - 3 metru augstumu!
          • Rabarberi kļuva īpaši populāri lietošanai pārtikā 17.gs., kad cukurs kļuva par ikdienas preci.
          • Rabarberus izmanto, lai tīrītu un spodrinātu podus un piededzinātas
            pannas.Videi draudzīgs tīrīšanas līdzeklis!
          • Gaišmataini cilvēki ar rabarberu sakņu novārījumu var iegūt zeltainu matu
            krāsu!
          • Alumīnijs ar oksālskābi veido savienojumus, kas uzkrājas organismā.
            Negatavojiet rabarberus alumīnija traukos!
        • Zemenes

          Fragaria ananassa

          Zemenes ir karsta vasaras rīta gaisa skūpsts aukstiem ziemas vakariem. Dažus mēs noķeram tur pat dobē, citus ar cukuru ietinam pankūkās. Kvēlākos sūtam jums svaigu ogu veidā vasaras dienās un maltas-saldētas pārējā laikā, lai jūs varētu baudīt zemeņu mīlestību visu cauru gadu. Tā pat kā mīlestība, arī zemenes ir jaunības, veselības un ilgdzīvošanas eliksīrs. Tajā mājā, kurā ēd zemenes, ārstiem nav ko darīt! Zemenes ir vispopulārākā ogu garša un meiteņu iegriba. Tomēr ar zemenēm, tā pat kā ar meitenēm – neko nevar saprast. Cik to ziedi izskatās nevainīgi un naivi, tik ogas kārdinoši saldas. Iespējams tāpēc agrāk zemenes bija baudas simbols. Tad nu baudiet tās kopā ar mīļajiem!

          Zemenes vairo mīlestību un pozitīvi ietekmē ķermeni:

          • pazemina cukura līmeni
          • izvada no organisma lieko ūdeni
          • stiprina asinsvadus
          • uzlabo asinsriti
          • urīndzenošas īpašības
          • veicina labu redzi.

          Regulāra zemeņu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

          • anēmija
          • ateroskleroze
          • hipertonija
          • išēmiskā sirds slimība
          • iekaisums
          • osteoartrīts
          • astma
          • ateroskleroze
          • reimotoīdais artrīts
          • vecuma makulas deģenrerācija

          Zemenes vajadzētu piesardzīgi lietot uzturā:

          • ja ir novērota alerģiska reakcija pret šīm ogām
          • grūtniecēm un maziem bērniem
          • tukšā dūšā, jo zemeņu sēkliņas var kairināt kuņģa gļotādu
          • pie pastiprinātas kuņģa sulas izdalīšanās un aknu slimībām.

          Interesanti fakti par zemenēm:

          • Visgaršīgākās saldākās un aromātiskākās zemenes izaug tur, kur dienas ir siltas un saulainas, bet naktis vēsas. Tāpēc Alūksnes pusē audzētās Very Berry zemenes ir tik izcilas!
          • Visā pasaulē ir vairāk kā 600 zemeņu šķirnes.
          • Redzēt sapnī zemenes nozīmē, ka radīsies iespēja sasniegt nodomātos mērķus.
          • Zemenes ir vienīgā oga, kam sēklas atrodas uz tās ārējās virsmas.
          • Pārējām ogām sēklas ir to iekšpusē. Uz vienas zemenes var būt pat 200 sēkliņu!
          • Zemeņu sejas maska ārstē pinnes, savelk poras un balina ādu.
          • Beļģijā ir Zemenēm veltīts muzejs un alus.
        • Ķirši

          Prúnus cerásus

          Ķirši ir mūžīgs skaistuma un iedvesmas avots. Šīs saldskābās ogas, kas patiesībā būtu jāsauc par augļiem, iedvesmoja rakstniekus, gleznotājus un dzejniekus. Bet šīm garšīgiem un izsmalcinātiem augļiem ir ko piedāvāt ne tikai mākslas kalpotājiem, bet arī gardēžiem: ķirši ir ne tikai patīkams vasaras sveiciens ziemā, bet garšīgs organismam nepieciešamo bioloģiski aktīvo vielu un vitamīnu avots.

          Ķiršu vērtību atzinuši gan zinātnieki, gan mediķi, gan uztura speciālisti, bet Amerikā ķiršus sludina par brīnumlīdzekli: lielisks profilakses līdzeklis pret vairākām slimībām un ādas novecošanu; ķirši satur ļoti daudz antioksidantus, kas cīnās pret dažādām slimībām un spēj neitralizēt cilvēka veselībai bīstamos radikāļus. Tāpēc Very Berry piedāvā ne tikai saēsties tos vasarā, bet laicīgi sagatavo šos brīnumaugļus arī ziemai, padāvājot ķiršu sulu, sīrupu un morsu!

          Ķirši ļoti pozitīvi ietekmē cilvēka dvēseli un ķermeni:

          • atsvaidzina un baro ādu, savelk paplašinātas poras, mazina galvas ādas taukumu
          • nomierina
          • novērš artrīta un muskuļu sāpes
          • samazina sirds slimību, diabēta un audzēju riskus
          • iznīcina stafilokokus un streptokokus
          • uzlabo ēstgribu
          • palīdz vieglāk iemigt
          • lielisks profilakses līdzeklis pret novecošanu

          Regulāra ķiršu lietošana palīdz izvairīties un atveseļoties no tādām slimībām kā:

          • mazasinība
          • nieru slimība
          • aizcietējums
          • dizentērija 

          Ķiršus nevajag lietot uzturā pārāk daudz, ja ir:

          • paaugstināts skābes daudzums kuņģa sulā
          • kuņģa čūla
          • akūts gastroenterīts
          • plaušu iekaisuma hroniskās slimības
          • diabēts
          • aptaukošanās

          Interesanti fakti par ķiršiem

          • Ķiršos ir 19 reizes vairāk betakarotīna nekā zemenēs un mellenēs;
          • Farmācijā ķiršu sīrupu lieto zāļu garšas uzlabošanai;
          • Uzskatot ķiršus par cildeno augu, 1912. gadā japāņi uzdāvināja ASV 3020 ķiršu kokus, apliecinot starpvalstu draudzības pieņemšanos spēkā; kokus iestādīja Manhetenā.
          • Amerikā ķirši pat ir ieguvuši titulu „Amerikas super auglis" un februārī Amerikā tiek atzīmēts Nacionālais Ķiršu mēnesis.

        FAQ

        Biežāk uzdotie jautājumi

        Kāpēc Very Berry un putniņš?

        Nav labāka ogu pazinēja par putniņu. Viņš savas dienas aizvada lidojot no purva uz purvu un meklējot pašas gardākās ogas. Viņš zina, kur tās ir pašas labākās, tīrākās un vērtīgākās un vienmēr ir gatavs mērot tālu ceļu pie tām. Mēs esam ļoti lepni, jo viņš nekad nepalido garām Very Berry purvam. Ar viņa palīdzību mēs esam notvēruši pašas labākās ogas, lai vēlāk dotu tās jums.

        Kur Very Berry tiek ražots?

        Visa Very Berry produkcija tiek ražota un pildīta Latvijā, Gaujienas pagasta „Kalna purvā”.

        Vai tiešam visas ogas nāk no Latvijas?

        Very Berry Kalna purvā Gaujienas pagastā šobrīd tiek audzētas dzērvenes, mellenes un avenes. Pārējās ogas - upenes, aronijas, cidonijas un smiltsērkšķus uzņēmums iegādājas tur pat Alūksnes apkārtnē, no Latvijā zināmiem šo kultūru audzētājiem. Verry Berry nākotnes ambīcijās ietilpst šīs ogas iekļaut savā audzējamo ogu sarakstā.

        Ar ko īpašas ir Very Berry sulas?

        Very Berry produktu sastāvs un razošanas tehnoloģijas būtiski atšķiras no vairumā veikalos nopērkamo produktu.
        - Very Berry sulas tiek spiestas mehāniski, nevis ražotas no koncentrāta.
        - Uzturvielu saglabāšanai būtisks ir saldēšanas režīms – Verry Berry ogas tiek īpaši strauji sasaldētas un līdz ogu spiešanai glabātas uzturvērtībām optimālajā temperatūrā.
        - Very Berry sulu termiskā apstrāde (pasterizācija) ir pret uzturvielām īpaši saudzīga - tradicionālās sulas vitamīnus zaudē koncentrāta iegūšanas procesā, kad viss ūdens no augļiem/ogām tiek iztvaicēts augstas temperatūras ietekmē.
        - Very Berry produkti nesatur pārtikas piedevas, konservantus, krāsvielas un aromatizatorus.
        - Very Berry ogas un sulas nāk no Gaujienas purva un Alūksnes apkārtnes. Gaidīsim Tevi ciemos apskatīt lauku, no kura sulas malks ir nācis!

        Cik daudz cukura ir Very Berry sulās?

        Very Berry 100% dabīgajās sulās ir tikai tik daudz cukura, cik ir pašās ogās pirms to pārstrādes. Nevienai no 100% sulām netiek pievienoti saldinātāji vai cukuri.

        Kā Very Berry produkti var uzglabāties tik ilgi, ja netiek pievienoti konservanti?

        Very Berry produktus var uzglabāt salīdzinoši ilgi pateicoties saudzīgai pasterizēšanas metodei. Tas ļauj produktiem saglabāt maksimāli daudz vērtīgās vielas un tajā pat laikā bez raizēm uzglabāt tos 18 mēnešus temperatūrā no +2 - +25Cº.
        Viena no mūsu uzņēmuma devīzēm ir – NĒ ķīmijai, konservantiem, pārtikas piedevām un citiem produktu garšas, smaržas un izskata uzlabotājiem. Dabiskums ir viena no mūsu pamatvērtībām!

        Ar ko atšķiras sula, nektārs, sulu dzēriens/morss un sīrups?

        Lai jūs zinātu, ko tieši ieliek savā iepirkumu grozā, vēlamies izskaidrot atšķirību starp – sulu, nektāru, sīrupu un sulas dzērienu:

        - Sula ir viss, kura saturā ir 100% jebkādu augļu vai ogu sula. Very Berry sulas tiek mehāniski izspiestas, saudzīgi pasterizētas, uzreiz pildītas pudelēs un nogādātas pie patērētājiem.

        - Sulu dzērieni: morsi un nektāri tiek pagatavoti sulai pievienojot ūdeni un cukuru. Morsa sastāvā sulas saturs nepārsniedz 29%. Very Berry sortimentā ir četri šādi dzērieni: dzērveņu, aveņu, cidoniju un rabarberu. Savukārt nektāra sastāvā sulai jābūt 30-90% - tās daudzums ir atkarīgs no augļa veida. Very Berry šobrīd piedāvā upeņu nektāru.

        - Sīrups ir sulas un cukura sīrupa maisījums. Very Berry sortimentā ir 5 sīrupu veidi: dzērveņu, aveņu, cidoniju, rabarberu un smiltsērkšķu.

        Uzņēmums

        Very Berry sākās 1997. gadā, kad neklausoties apkārtējo skepsē, mēs nospriedām – tā diena, kad sākt piepildīt savu sapni par ogu kultivēšanu ir šodiena! Tajā dienā mēs sākām veidot pirmos dzērveņu stādījumus, kas 14 gadu laikā ir izpletušies 12 ha apmēra un blakus sev vietu atrod 20 ha melleņu un 5 ha aveņu. Nav slikti, mums liekas. Taču mēs neapstājamies un turpinām attīstīties!

        Papildus ogu audzēšanai esam izveidojuši dabīgo sulu ražotni, kā arī nodrošinām augļu un ogu saldēšanas un glabāšanas pakalpojumus.

        Mēs augam un maināmies, patstāvīgs un nemainīgs ir tikai mūsu NĒ! ķīmijai, pārtikas piedevām un citiem produktu garšas un krāsas izskaistinātājiem. Dabiskums ir vissvarīgākā mūsu pamatvērtība.

        Mūsu produkti:

        Very Berry dabīgās sulas tiek iegūtas ar mehāniskās spiešanas un saudzīgās pasterizēšanas metodi, kas ļauj saglabāt maksimāli daudz ogu vērtīgās īpašības. Sulām netiek pievienots cukurs, pārtikas konservanti un aromatizētāji, tāpēc tas ir dabisks, veselīgs un vitamīniem bagāts pārtikas produkts.

        Very Berry dabīgie morsi tiek ražoti tikai no dabīgām augļu un ogu sulām, tām pievienojot dziļurbuma ūdeni un cukuru, bez pārtikas konservantiem un aromatizatoriem. 

        Very Berry dabīgie ogu sīrupi tiek ražoti no dabīgām augļu un ogu sulām, tām pievienojot tikai cukura sīrupu. Ražošanas procesā netiek izmantoti pārtikas konservanti un aromatizētāji.

        Very Berry našķi – tiek ražoti no Latvijā audzētām ogām. Bez konservantiem, krāsvielām un aromatizatoriem.

        Very Berry ogas - sezonas laikā tiek piedāvātas svaigas avenes, mellenes, upenes, cidonijas un lielogu dzērvenes. Visu gadu ogas ir pieejamas saldētā veidā.

        Lai arī mēs paši esam pārliecināti par izvēlētā ceļa pareizumu, vienmēr ir patīkami, kad to novērtē arī citi. Bez visiem pašmāju nepieciešamajiem sertifikātiem pārtikas ražošanai, 2007.gadā Very Berry saņēma arī GLOBALG.A.P. sertifikātu, kas ir Eiropā atzīts labas prakses saimniekošanas sertifikāts.